Gå til hovedinnhold

Vi som kan stanse global oppvarming lever nå


Atle Simonsen (FrP) er uenig med meg  i at Statoil bør bytte navn. Han sier de som skal slukke lyset på norsk sokkel ikke er født enda. Det kommer an på hvilket ambisjonsnivå en har. Om Simonsens ambisjon bare er kortsiktig maksimering av oljeinntekter - gir teksten hans mening. Men han gir inntrykk av ¨å målet om å bekjempe global oppvarming. Med det utgangspunkt bærer argumentene hans galt avsted.

Om norsk “klimavennlig” olje
Simonsen gir oss en kjent regle om at Norge bør utvinne mest mulig olje, fordi den har lave produksjonsutslipp. Slik retorikk gir inntrykk av at  hvor oljen utvinnes i stor grad er klimamessig utslagsgivende. Men produksjon står for minimalt av utslippene knyttet til olje. Det er når olja brennes at den forurenser. Hvert fat som utvinnes på norsk sokkel fyller opp verdens karbonbudsjett litt mer, og gjør det vanskeligere for verdens befolkning å unngå farlige klimaendringer.

Det internasjonale energibyrået, som Simonsen henviser til, har regnet på ulike utslippsscenarier. For noen uker siden la de fram et for nullutslipp i 2060. Dette er det eneste scenariet som gir oss relativt god sjanse til å nå de globale klimamålene. Oljeeksport fra Norge i 100 år til er ikke forenelig med å unngå klimakrise. Tvert imot viser scenarioet at verden må la mye av oljen som er funnet ligge. Hvem mener Simonsen skal gjøre nettopp det, hvis landet med verdens største sparegris fortsetter å utvinne som aldri før? Om Simonsen mener vi ikke skal planlegge for å unngå 1,5 graders temperaturstigning, burde han ha guts til å innrømme det.  

Vi har alt å vinne
Temperaturstigning over 1,5 grader er dramatisk. Forholdene for matproduksjon forverres, hundretalls millioner vil drives på flukt. Kostnadene ved å beskytte seg mot, og reparere etter, ekstremvær vil eksplodere. Vi har alt å vinne på å unngå dette. Det er vi som lever - som må gjøre jobben. Og det er vi, og våre barn, som må leve med konsekvensene om vi mislykkes.

Vi kommer til å greie oss
Simonsen har rett i at oljenæringa er i en særstilling når det gjelder verdiskapning per ansatt. Vi kommer nok ikke til å finne èn ny enkelt ressurs som gir oss samme grunnrente som olja. Betyr dette at vi får mindre penger på bok etterpå? Ja. Sparegrisen vår vil ikke vokse i samme tempo som nå. Men må Norge bli et land med mindre velstand og mer fattigdom, uten oljenæringa? Nei. Det som finansierer velferdsstaten er at folk står i jobb. Våre naboland klarer seg helt fint uten olje. Det skal vi også gjøre.


Vi kommer, med rett politikk, til å greie oss. Ved å investere i næringer hvor vi har konkurransefortrinn; bølgekraft, havvindteknologi, skogbruk, fiskeri, tjenesteytende sektor. Mest av alt har vi å vinne på å unngå klimakrise. Er det noe som kommer til å øke utgiftene - så er det global oppvarming. Det er drastisk mye dyrere å leve i en mange grader varmere verden, enn å omstille Norge. Jeg ønsker Statoil med på laget for å få til omstillingen. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Et anstendig samfunn forbyr ikke tigging

Publisert i Rogalands Avis 12.05.2017 Denne uka ble det klart at Sola kommune innfører et tiggeforbud. Kommunepolitikerne trekker fram litt ymse argumenter for vedtaket, men det er tydelig at den mye omtalte NRK-dokumentaren om tigging har spilt en rolle i å aktualisere dette. Dokumentaren som avdekker at tigging brukes av innreisende som et skalkeskjul for annen kriminalitet har opprørt mange av oss. Vi i De Grønne mener likevel at et forbud mot tigging er feil vei å gå. I et liberalt demokrati er det nemlig veldig rart at vi skal forby en i utgangspunktet harmløs handling, fordi den kan være skalkeskjul for kriminalitet. Diskusjonen hadde vært en helt annen (eller aldri oppstått!) om det gjaldt forbud mot å la folk pusse opp husene sine fordi oppussing av hus ofte er et skalkeskjul for kriminalitet. Vi forbyr hverken frisørsalonger, bilvaskerier eller hoteller, selv om både frisørsalonger, bilvaskerier og hoteller svært ofte brukes til å skjule både hvitvasking av penger, bedr

Luftfarten må også kutte utslipp

Jeg er veldig glad i å reise og mener det å ha muligheten til å fly er et privilegium. Et privilegium jeg også ønsker dagens oppvoksende generasjon skal ha tilgang på. Dessuten ønsker jeg en reiselivsnæring i vekst. Reising er et gode. Samtidig må vi huske at det er i både arbeidstakeres, turisters og ikke minst reiselivsnæringas interesse å bekjempe klimaendringer. Dette av den enkle grunn at klimaendringer som ikke stanses kan komme til å ødelegge noen av våre aller mest populære reisemål. Reiseglade mennesker burde være blant de aller første til å erkjenne godene ved å bekjempe global temperaturstigning. Når vi skal gjøre nettopp det, så må også luftfarten ta sin del av utslippskuttene. Det gjør de ikke i dag. Det er politikernes ansvar å gjøre noe med det. Utslipp fra fly sammenlignet med bil illustrerer godt hvor viktig og effektivt det er å kutte utslipp fra luftfarten. En helgetur til London tilsvarer like store utslipp av klimagasser som et halvt års gjennomsnittsforbruk

47 norske ulver skal skytes. Det er en skam.

Publisert i Dagbladet 25.09.2016 Etter at norske rovviltnemder forrige uke vedtok at 47 norske ulver skal skytes i vinter, har debatten om norsk rovdyrpolitikk fått nytt liv. Blant de som støtter vedtaket er det særlig tre argumenter som stadig løftes fram for å rettferdiggjøre uttak av to tredjedeler av den norske ulvebestanden. Ingen av dem holder vann. Først må vi ha det klart for oss hva det egentlig betyr at to tredjedeler av den norske ulvebestanden skal skytes samtidig som ulvesonen innskrenkes. Med en bestand på under 40 individer vil forutsetningene for sunn reproduksjon svekkes radikalt. I praksis vil dette være et stort steg på vei mot utryddelse av ulv i norsk fauna. Hvorfor mener noen at dette er greit og riktig? Det første argumentet som trekkes fram er at den todelte målsetningen om levende beitenæring og levedyktig ulvebestand, er umulig. Ulven må vike for sauenæringa fordi belastningen på sauebønder og befolkning forøvrig i, og i randen av ulvesonen er for